Ja hem vist moltes vegades a classe que a Matemàtiques hi acostuma a haver més d'una manera de pensar un problema, o més d'un camí per arribar a un resultat determinat. Avui a 1r d'ESO hem fet de detectius una estona amb unes multiplicacions misterioses... Funcionen de veritat? Com? Per què? Som capaços de repetir l'algorisme amb altres números?

 

IMG_20170227_095242.jpg

 

No hi ha hagut cap joc de mans! Hem descobert que tots els algorismes són vàlids, però calia desxifrar-los per esbrinar com funcionaven, i això no era tan senzill...

 

IMG_20170227_095233.jpg

 

Ha cridat especialment l'atenció la multiplicació en piràmide -que es feia servir a l'edat mitjana-, i la multiplicació egípcia, per la qual només cal saber multiplicar per 2 i sumar. I per què aprendre les taules de multiplicar, llavors? Tampoc no quedava gaire clar com s'obtenien els resultats en la multiplicació maia (a baix, a la dreta), però la majoria ho han descobert en comparar-ho amb la multiplicació en gelosia (hindú), al seu costat.

 

Si voleu saber més d'aquestes altres maneres de multiplicar. podeu consultar els enllaços de la fitxa.

 

IMG_20170227_095211.jpg

 

Alerta! No sempre un algorisme "alternatiu" funciona, millor contrastar-lo, no sigui cas que us passi com el del vídeo amb la divisió 28/7 = 13

 

 

 

 

Fitxa:

Curs - 1r d'ESO

Temporització - 1 sessió

Idea original i enllaços - La idea ha sorgit d'una activitat del llibre Aprender a enseñar matemáticas en la ESO, on es proposen algorismes alternatius a la multiplicació estàndar, i es fa referència als articles del blog Calaix +ie sobre tres algorismes històrics i un altre sobre multiplicar amb dobles i meitats. També hi ha l'article de Joseángel Murcia (Tocamates), d'on hem tret el títol de l'activitat, Y tú, ¿de cuántas maneras sabes multiplicar?, on a més dels algorismes històrics presentats, s'introdueixen també els algorismes ABN com a eina per entendre el valor numèric de la multiplicació a partir d'aproximacions.