Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

Torna el laboratori de Matemàtiques

Aquest curs al Seminari de Matemàtiques estem d'enhorabona perquè hem pogut reobrir el Laboratori de Matemàtiques, que es va haver de tancar provisionalment el curs passat per les restriccions de la pandèmia.

El Laboratori és una peça clau en el marc del projecte global de millora pedagògica en l'ensenyament de les Matemàtiques a l'escola dels darrers anys. Durant molts anys, l'ensenyament de les Matemàtiques a Secundària s'ha centrat en què l'alumnat dominés la sintaxi, el simbolisme final, però això resultava una tasca impossible si no es coneixia prèviament la semàntica. El procés d'adquisició de nous conceptes matemàtics passa per tres fases: manipulació, representació, i, finalment, abstracció. El Laboratori ens permet anar a la gènesi del concepte, que molts cops es correspon amb el seu origen històric, a més, i això després aplana enormement les dificultats que sorgeixen en treballar-lo.

Si bé a cicle inicial i mitjà de Primària ja disposen de material manipulatiu a l'aula, creiem que a partir de cicle superior de Primària i al llarg de tota la ESO, és més profitós que els alumnes es desplacin al Laboratori per treballar les matemàtiques, tant pel fet de treballar amb els materials com pel fet de poder discutir i treballar en grup la resolució de problemes. El Laboratori suposa una gran oportunitat per treballar, també, la comunicació i representació d'arguments i conceptes matemàtics, que no han estat prou tractats en l'educació recent del país.

El repte d'introduir Laboratoris de Matemàtiques a Catalunya sorgeix a partir del Congrés Català de Matemàtiques de 2016, on es remarca la feina prèvia d'Anton Aubanell, i la seva proposta de construir espais d'aprenentatge de les matemàtiques, que comença a prendre forma amb la construcció dels primers Laboratoris. Es consolida la idea al darrer Congrés, del 2020, on l'Escola Sant Gregori ja hi és present com una de les pioneres en aquesta transformació, i on expliquem algunes de les activitats i progressos que hi hem aconseguit. Des del darrer Congrés, el Departament d'Ensenyament ha decidit impulsar la formació del professorat en el treball amb material manipulatiu, i ens han demanat col·laboració i que els mostrem la nostra feina per aconseguir-ho.

Aquest període en què ha estat tancat ens ha servit per madurar la nostra idea i impulsar diverses millores, que posem en marxa aquest curs: tenim, presidint el Laboratori, el "Matemàtic del mes", on van apareixent diversos matemàtics històrics, tant homes com dones, que ens permeten parlar de diferents aportacions històriques i cultural. També hem introduït una "Línia del temps" que ocupa gran part de la paret del Laboratori, que va començar el curs buida, i on hi anem col·locant els objectes o personatges que van sorgint a les nostres classes. A l'exterior del Laboratori hem instal·lat un suro on introduïm els "Números del mes", amb diverses curiositats i reptes, i una secció mensual de "Matemàtiques i art", per explorar les connexions amb literatura, art, fotografia i pintura.

Creiem que tot això ens pot ajudar a enfortir la visió positiva que tenen els nostres alumnes de les Matemàtiques.

 

  • IMG_5487
  • IMG_5488
  • IMG_5489
  • IMG_5490
  • IMG_5491
  • IMG_5492
  • IMG_5493

Compartir