Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

Blogs Escola Sant Gregori

  • Inici
    Inici Aquí pots trobar totes les entrades de blog de tota la pàgina web.
  • Categories
    Categories Mosrta un llistat de les categories d'aquest blog.
  • Etiquetes
    Etiquetes Mostra un llistat d'etiquetes que s'han emprat al blog.
  • Blogaires
    Blogaires Cerca al teu blogaire favorit de la pàgina.
  • Blogs d'equip
    Blogs d'equip Troba els teus blogs d'equip favorits aquí:
  • Dades d'accés
    Dades d'accés Formulari d'inici de sessió

Dret

Publicat per a a ESGPENSAMENT
  • Mida de la font: Més gran Menor
  • Visites: 23778
  • 106 Comentaris
  • Imprimeix

Hola a tothom altre cop!

Amb una mica de retard, per fi obro una altra vegada una nova página en aquest blog, per tal que comenteu el tema que estem tractant. Com sabeu, es tracta del significat de la paraula Dret. De fet, en té més d'un, de significat, i us animo a que els comenteu i, en la mesura del posible, establiu la relació que hi ha entre ells (si n'hi ha alguna). Deixo aquí també el text que hem estat treballant, per si en voleu parlar.

 

 

JOHN LOCKE, Assaig sobre el Govern Civil (1690)

 

 “Per a entendre correctament el poder polític i derivar-lo del seu origen, hem de considerar en quin estat es troben els homes naturalment, i aquest és un estat de perfecta llibertat per a ordenar llurs actes i disposar de llurs propietats i de les persones que creguin convenient, dins dels límits de la llei natural, sense demanar permís ni dependre de la voluntat de cap altre home.

 

 És, així mateix, un estat d’igualtat, on tot el poder i la jurisdicció són recíprocs i ningú no té més que els altres; per tal com no hi ha res més evident que el fet que criatures de la mateixa espècie i condició, nascudes promíscuament amb els mateixos avantatges naturals i amb l’ús de les mateixes facultats, han de ser també iguals entre si sense subordinació ni subjecció, a menys que l’Amo i Senyor de totes, per declaració manifesta de la seva voluntat, en situés unes per damunt de les altres o els conferís, per clar i evident decret, un dret indiscutible de domini i de sobirania.” (II, 4)

 

 “L’estat de natura té una llei natural que el governa, la qual obliga tothom. Aquesta llei, que és la raó, ensenya a tot el gènere humà que, essent tots iguals i independents, ningú no ha d’atemptar contra la vida, la salut, la llibertat ni les possessions d’un altre. Tots els homes són obra d’un únic, omnipotent i infinitament savi Creador; per tant, tots els servents d’aquest únic amo sobirà, enviats al món per ordre seva i segons el seu pla, són propietat seva, com a obra d’Ell que són, i no han estat pas creats perquè la vida d’uns depengui de la voluntat dels altres, sinó perquè la de tots depengui només d’Ell. I essent dotats amb semblants facultats, i constituint tots una mateixa comunitat natural, ningú no pot invocar cap mena de subordinació entre nosaltres que ens autoritzi a destruir-nos mútuament, com si haguéssim estat creats per fer ús els uns dels altres, com fem amb les criatures de rang inferior. (...) si no és per fer justícia a un malfactor, no podrà arrabassar ni danyar la vida ni res d’allò que tendeix a la protecció de la vida, la llibertat, la salut, els membres o els béns d’un altre.” (II, 6)

 

 “Així com la raó és més fàcil d’entendre que no pas els intricats artificis dels homes que segueixen interessos hostils amagats darrera la lletra de la llei, les lleis interiors dels països només seran justes en la mesura en què es fonamentin en la llei natural, segons la qual han d’ésser regulades i interpretades.” (II, 9)

 

Comentaris

  • Marta Ferré Brunat
    Marta Ferré Brunat Dimecres, 11 Març 2020

    Locke diu, que el poder polític fa que siguem lliures a fer el que vulguem i per aixo diu que el poder polític es artificial. Segons ell , el poder polític ens posa lleis, i encara que digui que no es pot fer l'ésser humà no pot renunciar a la seva capacitat moral, es a dir, a l'estat natural.

  • Marta Ferré Brunat
    Marta Ferré Brunat Dimecres, 11 Març 2020

    quan parlem de dret podem parlar en dos sentits, en sentit objectiu i en sentit subjectiu. El dret en sentit objectiu es un sistema de producció i aplicació de lleis, es a dir , esta lligat a una persona, com per exemple " Jo estudio dret". En canvi quan parlem de dret en sentit subjectiu es una capacitat de generar obligació en els altres, es a dir, el contrari a sentit objectiu, esta lligat a una persona, un exemple seria :" Tinc dret a fer alguna cosa".

  • Guillem Pascual Barluenga
    Guillem Pascual Barluenga Diumenge, 08 Març 2020

    A mi m'agradaria remarca que per a poder tenir la rao, és a dir, la capacitat de saber quines son les lleis naturals, hem de tenir una educació. Si aquesta està basada amb un objectiu s'anomenaria adobtrinament.
    A més a més m'agradaria aferir que la paraula dret és una paraula polisèmica tot i que tots els significants es vulguin referir al mateix.

  • Nolasc Recasens Justribó
    Nolasc Recasens Justribó Dijous, 05 Març 2020

    Es casi imposible que hi hagi un pais amb igualtat i amb llibertat, als paisos comunistes i ha igualtat pero no hi ha llibertat com per exemple Cuba. A EEUU en canvi tenen molta llibertat pero molt poca igualtat.

    Contestar Cancel·la
  • Nolasc Recasens Justribó
    Nolasc Recasens Justribó Dijous, 05 Març 2020

    John Locke creu en el inasturalisme,aixi donç, defensa que els drets son qualitats morals que totes les persones els tenim.
    Sabem el que està bé i el que està malament pero a vegades les emocions ens influeixen en el pensament

  • Ignasi Lasheras Quintas
    Ignasi Lasheras Quintas Divendres, 06 Març 2020

    en diem IUSNATURALISME

  • Sophia Anna Zuna-Kratky Torres
    Sophia Anna Zuna-Kratky Torres Dimecres, 04 Març 2020

    Els drets no són només els que les lleis ens anuncien, en aquest sentit el iusnaturalisme defensa que existeix la naturalesa humana com a mínim denominador comú en qualsevol ésser humà, i en aquesta naturalesa humana hi trobem uns drets naturals que no són creats per les lleis. Aquests drets són propis de tot éssser humà i van més enllà de qualsevols llei escrita. Al igual que la naturalesa humana crea drets comporta obligacions, i la font d'obligació es la capacitat natural de distingir el bé del mal. Per tant, perquè una llei sigui justa ha de coincidir amb aquesta capacitat natural.

    Contestar Cancel·la
  • Ignasi Lasheras Quintas
    Ignasi Lasheras Quintas Divendres, 06 Març 2020

    Genial!

  • Xavier Llimós Ferrer
    Xavier Llimós Ferrer Dimecres, 04 Març 2020

    En una anarquia l' única llei que regeix es la llei natural , el sentit moral. La distinció entre el bé i el mal . En un estat natural tots tenim els mateixos drets. En una anarquia tot i que no hi hagi lleis pots ser castigat si els teus actes sobrepasen el límit moral. Si tu mates en una anarquia seràs castigat ja que la teva acció no és moral ni té cap sentit raonable

  • Ignasi Lasheras Quintas
    Ignasi Lasheras Quintas Divendres, 06 Març 2020

    MOLT ben explicat!

  • Xavier Llimós Ferrer
    Xavier Llimós Ferrer Dimecres, 04 Març 2020

    Jonh Locke fou un intelectual anglès que tingué un paper molt important en la politica anglesa. Per locke la moral i les lleis escrites eren dos criteris diferents, ja que la moral pot xocar molts cops amb la llei.
    Un exemple és que a molts paisos no és legal que les dones condueixin o votin, per tant legalment no es correcte que ho facin però moralment si.
    La meva opinió es que les lleis s`haurien de basar en la moral i el sentit comú, i si una llei no és moral crec que s'hauria d'abolir.

    Contestar Cancel·la
  • Convidat
    Alex Muro Dimarts, 10 Març 2020

    En part estic d'acord amb el que dius ,pero no hem d'oblidar que no tothom parteix de la mateixa moral i el mateix sentit comu i molts cops aquests van lligats amb la cultura, religio etc.
    Ex: la etica del regim nazi considerava que els jueus eren lladres,delincuents,... i per aixo creien que els havian d'empresonar, inclus ells veien normal torturar-los , etc. perque consideraven que estaven fent el correcte.
    2n Ex: hi ha gent que per sobreviure al no tenir recursos monetaris es veu obligada a robar per complir les seves necessitats básiques, en canvi la llei culpa a aquesta gent com a delinquents i lladres.
    Potser eticament aquesta gent hauria de rebre penes mes baixes , que els que ho fan per diversio o per engrendir la seva riquesa , pero la llei ha de marcar un limit i aquests limits haurien de ser igualitaris per a tothom.
    Es un tema amb molta controversia que es s'ha de mirar desde dos punts de vista hi igualar-ho una mica.

  • Xavier Llimós Ferrer
    Xavier Llimós Ferrer Dimecres, 04 Març 2020

    La font de les lleis es la capacitat que tenim de dsitingir el be i el mal.

    Contestar Cancel·la
  • Xavier Llimós Ferrer
    Xavier Llimós Ferrer Dimecres, 04 Març 2020

    La paraula dret en llatí vol dir rigid , correcte.

    Contestar Cancel·la
  • Nolasc Recasens Justribó
    Nolasc Recasens Justribó Dimecres, 04 Març 2020

    Començo dient que jo crec que els drets no son creats per una simple llei, crec que els crea la moral, crec que son lleis naturals, amb això vull dir que els drets poden ser injustustus i es poden incumplir pero també crec que els drets subjectius es poden incumplir per part de l'estat de 2 modes:
    - Es poden incumplir perquè l'estat no està d'acord amb aquest dret subjectiu, en aquest cas crec que el estat esta fent malament el seu trevall creant lleis injustes.
    -Però també es poden incumplir perquè aquest no s'ho pot permetre, hi han paisos que no poden donar una educacio a tots els habitants encar que sigui un dret subjectiu tenir-la.

  • Ignasi Lasheras Quintas
    Ignasi Lasheras Quintas Divendres, 06 Març 2020

    Molt ben pensat, Nolasc

  • Xavier Llimós Ferrer
    Xavier Llimós Ferrer Dimecres, 04 Març 2020

    Els altres tenen l'obligació a suportar els meus drets, sinó ho fan estan violant els meus drets.

    Contestar Cancel·la
  • Nolasc Recasens Justribó
    Nolasc Recasens Justribó Dimecres, 04 Març 2020

    Esquerra en llatí significava sinistia, un sinonim de malicia

    Contestar Cancel·la
  • Nolasc Recasens Justribó
    Nolasc Recasens Justribó Dimecres, 04 Març 2020

    abans el significat de la paraula dret era sinonim amb el significat de la paraula correcte, anteriorment els alumnes no podien escriure amb la mà esquerra.
    Actualment aquest significat s'ha quedat amb frases fetes com per exemple:
    -Aixeca la mà dreta
    -Posat dret

    Contestar Cancel·la
  • Gabriela Gatell Fernández
    Gabriela Gatell Fernández Dimecres, 04 Març 2020

    El fet de que un dret estigui reconegut a una llei fa que una conducta pugui ser legal i que la persona no pateixi cap represàlia per exercir el seu dret, que es el cas de la Rosa Parks. Aquesta dona tenia un dret natural a ser tractada en igualtat de condicions i a no ser discriminada pel seu color de pell i va lluitar perquè aquest dret natural quedes recollit a una llei i passes a formar part del dret objectiu. El dret subjectiu que deriva d'aquest dret objectiu és el de no haver de cedir el seu seient a una altre persona només pel color de pell o de seure on ella vulgui.

    Contestar Cancel·la
  • Per poder enviar comentaris primer has d'iniciar sessió

Deixa el teu comentari

Convidat
Convidat Dimecres, 09 Octubre 2024

Entrades Relacionades

No post has been created yet.