Juguem a un joc de daus. Un jugador A serà "Parell" i l'altre jugador B serà "Senar", i comencen amb 9 punts cadascú. Tirem un dau, i si surt parell, A treu a B tants punts com hagin sortit al dau; per contra, si surt senar, és B qui treu a A tants punts com hagin sortit al dau. Perd qui es quedi primer sense punts. És un joc equitatiu?
Comprovem-ho!
Comencem a jugar-hi, anotant els resultats de les tirades, i els punts que té cada jugador a cada tirada. Aviat veiem, però, que hi ha gent que sembla que tingui massa sort i encadena moltes victòries consecutives...
Posem els resultats en comú i veiem que aproximadament de cada 3 partides, 2 les guanya qui ha escollit parell, i només 1 qui ha escollit senar. Ha estat qüestió d'atzar? Per assegurar-nos-en, representem el nombre de vegades que ha sortit cada tirada en un diagrama de barres.
Comprovem que si bé a cada parella els resultats variaven, quan prenem els resultats de tota la classe el nombre de vegades que havia sortit cada cara corresponia de forma bastant aproximada a la probabilitat teòrica que esperàvem, 1/6.
Arribem a la conclusió, doncs, que l'avantatge que sembla tenir parell no ha estat qüestió de sort, sinó que el joc "té trampa". Després de reflexionar-hi una mica en parelles, proposen alternatives justes de repartiment de punts.
Fitxa:
Curs - 1r ESO
Temporització - 2 classes
Idea original i enllaços - Aquesta proposta d'activitat és de la Victòria Oliu, que l'ha presentada a l'ARC i que té també una versió digital. Ens ha permès treballar a fons diferents aspectes de la probabilitat (diagrames de barres, probabilitat, freqüència relativa, ...) des de zero, i a sobre jugant!