Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

Laboratori de Matemàtiques

Aquest blog neix per explicar en paraules el Laboratori de Matemàtiques que hem engegat a l'escola per descobrir les matemàtiques des d'una nova perspectiva. Anirem explicant diferents activitats destacades que ens serveixen per explorar nous conceptes, especialment des d'un vessant manipulatiu.

  • Inici
    Inici Aquí pots trobar totes les entrades de blog de tota la pàgina web.
  • Categories
    Categories Mosrta un llistat de les categories d'aquest blog.
  • Etiquetes
    Etiquetes Mostra un llistat d'etiquetes que s'han emprat al blog.
  • Blogaires
    Blogaires Cerca al teu blogaire favorit de la pàgina.
  • Blogs d'equip
    Blogs d'equip Troba els teus blogs d'equip favorits aquí:
  • Dades d'accés
    Dades d'accés Formulari d'inici de sessió

Representem el Sistema Solar amb les boles de drac

Publicat per a a LABORATORI DE MATEMÀTIQUES
  • Mida de la font: Més gran Menor
  • Visites: 13054
  • 0 Comentaris
  • Imprimeix

A 1r d'ESO estem estudiant les relacions de proporcionalitat directa, i se'ns ha acudit que podia ser interessant intentar representar el nostre Sistema Solar a escala. Per fer-ho, hem escollit una bola de drac de peluix perquè fos el nostre Sol particular, i a partir d'aquí hem començat a fer mesures...

Buscant informació sobre els planetes del Sistema Solar, hem trobat una taula on hi constava el radi dels planetes i la seva distància al Sol:

 

b2ap3_thumbnail_Taula-planetes.png

 

Hem mesurat aleshores el diàmetre de la nostra bola de drac, que feia 25 cm, i per tant, tenia un radi de 12,5 cm. Buscant el radi del Sol a Google, que és de 695.700 km, hem pogut esbrinar l'escala de reducció que havíem d'aplicar.

Aleshores ens hem separat en grups de tres, i hem assignat un cos celest a cadascú: Mercuri, Venus, la Terra, la Lluna, Mart, Júpiter, Saturn, Urà, Neptú. Cada grup era l'encarregat de calcular dues coses: el radi i la distància al Sol que li pertocava en la nostra representació a escala.

Ben aviat hem vist que no ens hi cabria a la classe, així que hem baixat al pati! Hem situat el nostre Sol en una punta del pati...

 

b2ap3_thumbnail_IMG_20170419_094359.jpg

 

... i hem començat a mesurar!

Avançant 10,4 metres ja hem arribat a Mercuri.

 

b2ap3_thumbnail_IMG_20170419_094345.jpg

 

Ep, però ara què hi posem, aquí?

Cada grup ha buscat ràpidament una pedra que tingués aproximadament la grandària del seu planeta a escala. Una de les coses que més sorprenia era que, fins i tot escollint un Sol relativament gran, com havíem fet amb la bola de drac, la mida dels planetes era minúscula. Neptú era aquesta pedreta:

b2ap3_thumbnail_IMG_20170419_095928.jpg

 

I ara sí, ens podem posar a situar els nostres planetes:

 

b2ap3_thumbnail_IMG_20170419_094812.jpg

 

No els hem pogut col·locar tots, perquè Neptú ens quedava a més de 800 metres de la bola de drac, però sí que hem pogut col·locar sense problemes Mercuri, Venus, la Terra amb la Lluna, i Mart!

 

IMG_20170419_100058.jpg

 

- Profe, el Sistema Solar està molt buit, no?

 

Fitxa:

Temporització: 1 sessió (1/2 per fer càlculs, 1/2 per construir-lo al pati).

Nivell: 1r ESO

Font original i enllaços a recursos: la idea ha sorgit de l'activitat de l'ARC La Terra és un tomàquet cherry, on es planteja calcular les distàncies i els radis del Sol, la Terra i la Lluna. Nosaltres ens hem animat a construir tot el Sistema Solar després de fer els càlculs!

Comentaris

Deixa el teu comentari

Convidat
Convidat Dimecres, 18 Setembre 2024