El pati ha estat sempre un lloc de joc lliure: un lloc de socialització, de cultiu de la imaginació, d’expansió física i emocional, de creixement personal. La vida moderna, però, dona poques oportunitats als infants per a trobar-se fora de l’escola i jugar lliurement amb els amics. Les places i els carrers de les ciutats ja no els acullen. Per aquesta raó, sovint, quan s’hi posen, els nostres nens i nenes ja no saben molt bé com fer-ho, i molts acaben jugant a futbol per falta d’alternatives. És per això que, en els nostres dies, per a enriquir i aprofitar al màxim el seu temps d’esbarjo, és convenient ajudar-los amb espais bonics i estimulants i amb joguines atractives.
Conscients d’això, enguany hem endegat un projecte de patis que, en la línia de les noves tendències que busquen oferir espais innovadors i creatius, pretén recuperar el que havien estat els patis de l’escola: llocs amb ombra proporcionada per arbres o tendals, amb elements que activin la imaginació i convidin a explorar possibilitats diverses de divertir-se, i amb la recuperació d’alguns jocs tradicionals que ens van fer passar tan bones estones als més grans quan érem petits.
Aquest projecte de dinamització i naturalització dels patis es concreta en accions diverses:
- Incorporació de plantes en els patis amb menor presència d’arbres.
- Adquisició de nou material lúdic i esportiu per oferir alternatives atractives i estimulants als joc de pilota: cordes, xancles, cistelles, xarxes, bitlles, etc.
- Incorporació de materials de fusta per a fomentar el joc simbòlic i cooperatiu.
- Retolació de jocs a terra en els patis dels més petits, com el tres el ratlla o la xarranca.
El projecte està en marxa i fa goig veure com els nens i nenes comencen a entusiasmar-se per maneres noves de jugar (algun diríem “per les maneres més aviat velles de jugar”). Al final de curs avaluarem com han anat totes aquestes intervencions a fi d’ampliar-les o millorar-les en els propers anys, si se n’arriba a veure la necessitat.