Agenda | Activities | Library | Login
Situats a la serra de Collserola, tenim el privilegi de poder gaudir del contacte directe amb la natura. El corrent pedagògic anomenat Forest Schools, amb una tradició dilatada sobretot als països anglosaxons, defensa precisament una educació basada en el contacte amb la natura i l’aire lliure, i són molts els estudis que avalen els beneficis que aquest contacte proporciona per al desenvolupament físic i cognitiu de nens i nenes.
El prestigiós estudi BREATHE, per exemple, demostra amb dades contrastades els beneficis de l’anomenada greenness en el desenvolupament dels infants i en el benestar de les persones en general.
També s’ha demostrat que el contacte amb la natura pot ser molt bo per a qualsevol alumne amb necessitats educatives especials, i també que l’activitat en contacte amb el bosc fomenta la fraternitat entre companys, la solidaritat dins dels grups i el treball en equip. La manera natural com rebaixa la tensió i l’estrès explica que s’hagi pogut observar com fins i tot contribueix a disminuir els conflictes i les possibilitats que aparegui algun cas de bullying.
I no només això, estar en contacte constant amb l’entorn fomenta igualment el respecte cap a la natura i crea un vincle entre el nen i el seu entorn, ja que, com més coneixes una cosa, més la aprens a respectar-la.
En fi, l’entorn natural ajuda a millorar la tranquil·litat dels alumnes, augmenta la seva creativitat i la seva capacitat d’observar i d’escoltar, així com l’equilibri i la motricitat general.
Per tots aquests motius, i recollint i ampliant sota una mateixa perspectiva activitats diverses que ja fèiem a l’escola, hem volgut convertir la nostra escola en una escola del bosc, en una Forest School.
El que pretenem és aconseguir que els nens i les nenes tinguin coneixement de primera mà del seu entorn més proper i visquin i aprenguin la natura d’una manera quotidiana. Per fer-ho, es faran sortides i activitats setmanals relacionades amb el nostre entorn (tant si plou com si neva!).
Els alumnes de primària, per exemple, acabaran 6è podent reconèixer la flora, la fauna i la geologia de Collserola, que és força representativa dels ecosistemes mediterranis, a més d’obtenir tots els beneficis dels quals ja hem parlat més amunt.
Perquè això sigui possible de la millor manera, el professorat de l’escola no deixarà de formar-se en l’àmbit de les ciències naturals per a poder oferir coneixements innovadors i rigorosos al voltant dels beneficis que suposa el contacte amb la natura. De moment, la professora Begoña Vendrell, cap de seminari de ciències, ha pogut assistir ja a la formació sobre Forest Schools que imparteix el professor Patrick Harrison, considerat un dels màxim representants d’aquestes escoles; i totes les mestres i professors de primària han pogut assistir també a una conferència sobre els arbres impartida per la paisatgista i enginyera agrícola Teresa Galí, professora de la Harvard University especialitzada en urbanisme i intervencions en el paisatge.
Si voleu veure exemples de tot el que ja hem fet al llarg d’aquest curs, podeu anar al nostre twitter o facebook i seguir el hashtag #ForestSchoolESG o consultar el nostre apartat d’activitats.