Agenda | Actividades | Biblioteca | Login

Jordi Amat

Llicenciat en filologia hispànica i format a la Unidad de Estudios Biográficos, les seves línies de recerca principals han estat la literatura autobiogràfica i la història intel·lectual catalana i espanyola del segle XX.

Com a escriptor, ha publicat biografies i llibres d'assaig. Va rebre el Premi d'Assaig Casa de América per la crònica Las voces del diálogo. Poesía y política en el medio siglo i el Premi Gaziel de Biografies i Memòries per Els laberints de la llibertat. Vida de Ramon Trias Fargas. També ha rebut el  Premi Octavi Pellissa per escriure la biografia de Josep Benet.

Com a filòleg, s'ha especialitzat en l'anàlisi i edició d'autors i obres claus de la literatura de no ficció hispànica: de Gaziel o Josep Pla fins a Camilo José Cela o Dionisio Ridruejo. Va catalogar l'arxiu epistolar de Guillem Díaz-Plaja i va donar a conèixer el fons documental de José María Valverde. Va començar a exercir la crítica literària l'any 2002 al suplement "Libros" d'El Periódico de Catalunya i l'any 2009 va començar a col·laborar al suplement "Cultura/S" del diari La Vanguardia i des de juliol de 2014 hi escriu una columna d'opinió. Ha escrit a les principals revistes culturals del país. És membre del consell assessor de la Biblioteca del Catalanisme de l'editorial RBA, investigador de la Càtedra Josep Pla i membre del consell de redacció de la revista VIA.

Publicacions:

 

Luis Cernuda. Fuerza de soledad i Las voces del diálogo

Las voces del diálogo. Poesía y política en el medio siglo (Premi d'Assaig Casa de América)

Casi unas memorias de Dionisio Ridruejo

Roc Boronat, el republicà que va fundar el Sindicat de Cecs (amb Betsabé Garcia)

Els Coloquios Cataluña-Castilla (1964-1971). Debat sobre el model territorial de l'Espanya democràtica.

Els laberints de la llibertat: Vida de Ramon Trias Fargas (Premi Gaziel de Biografies i Memòries)

Querido amigo, estimado maestro: cartas a Guillermo Díaz-Plaja (1929-1984)

El llarg procés cultura i política a la Catalunya contemporània. Editorial Tusquets, 2015.