
Agenda | Activitats | Biblioteca | Login
Perquè utilitzem l'expressió corporal dins de l'aula de música? Quins beneficis té l’ensenyament musical a Educació Infantil i Primària? Com treballem a l’ESG?
La raó fonamental que l'expressió corporal formi part del dia a dia de la classe de música en la nostra escola és que ens permet exterioritzar infinitat d’elements i conceptes musicals que hem interioritzat anteriorment. A l’incorporar-la, podem treballar el ritme d’una cançó, la pulsació d’una música, una línia melòdica o un fraseig musical. Aquesta pot ser guiada i pautada, o creativa i lliure, i nosaltres treballem ambdues possibilitats perquè pensem que són complementàries.
A l’Escola Sant Gregori tenim la nostra pròpia metodologia creada a partir de l’anàlisi i l'experimentació de diferents eines de treball al llarg de molts anys. Per tal d’adaptar-nos al màxim a les necessitats dels nostres alumnes hem anat afegint, matisant i prioritzant elements fins crear una metodologia única i exclusiva de la nostra Escola.
Aquesta necessita dels següents elements per poder desenvolupar-se d’una manera correcta. Per una banda, és imprescindible disposar d’una aula espaiosa i lluminosa on els alumnes puguin treballar descalços (en el cas d’Educació Infantil) o amb unes vambetes especials de rítmica (en el cas de Cicle Inicial). Per altra banda, també disposem de materials que ens ajuden tals com: mocadors de colors, cintes, teles o instruments de percussió indeterminada. I no només això, sinó que crear un ambient de relaxació i concentració és molt important pel bon funcionament de la feina dels alumnes. Per a aconseguir-ho, ens ajudem de audicions de petits fragments musicals per arribar a un clima de tranquil·litat. En el cas dels alumnes d’Educació Infantil els alumnes seuen a terra en rotllana i tanquen els ulls per a fer una audició, i això els situa dins de l’aula de música i els prepara pel treball posterior. En el cas dels alumnes de Cicle Inicial aquest ambient el creem mitjançant l’audició d’una cançó que els alumnes estan treballant tocada al piano. Quan escolten activament poden pensar des del silenci el ritme, el fraseig i el caràcter de la música.
Però, com s'introdueix l'expressió corporal? En quin moment? En tots els nivells es fa de la mateixa manera?
El desenvolupament d’aquest procés es realitza seguint els següents passos:
- Treball d’una cançó amb moviment. Quan hem treballat prèviament el text, el ritme, la melodia i el caràcter d’una cançó, hi afegim el moviment. En un primer moment, podem demanar als alumnes que facin el ritme amb els peus amb desplaçament per l’aula. D’aquesta manera plasmaran el ritme que ja tenen interioritzat amb una altra part del cos que no sigui les mans. Després ho complicarem i els demanarem simultaneïtat de mans i peus però ara els peus marquen la pulsació amb desplaçament per l’aula i les mans piquen el ritme. Després podem afegir harmonia en els moviments, gust estètic, fraseig musical. Aquest treball ens permetrà aprofundir més en la cançó i donar més sentit a tot el treball de la cançó.
- Treball de danses estipulades. Els alumnes aprenen a relacionar parts de la música amb moviments del cos. Aquest treball és necessari per a arribar al següent pas molt més creatiu i llibre.
- Treball de creació. Mitjançant una audició activa, els alumnes analitzen la música i extreuen l’estructura. Posteriorment, associaran un moviment corporal a cada part. Treballant d’aquesta manera ens adonem de la gran capacitat de creació que tenen els alumnes si disposen de les eines necessàries per a dur-la a terme. El resultat és un ventall de magnífiques coreografies dotades d’harmònics moviments i plenes de sentit.
Finalment, per a concloure la classe i per a preparar-nos per a continuar amb altres matèries, convidem els alumnes a relaxar-se. S’estiren a terra dins l’aula de música i escoltem música. En aquest cas l’objectiu és escoltar per plaer, no han de pensar res, no han d’analitzar cap aspecte. Cal que es deixin portar per la música i aquesta els transportarà dins el món de la imaginació.
Considerar la música un eix fonamental dins de l’educació no té com a únic objectiu el desenvolupament de la sensibilitat artística, sinó que també procura educar en l’aprenentatge d’aquesta en totes les seves expressions.