Ja hem vist moltes vegades a classe que a Matemàtiques hi acostuma a haver més d'una manera de pensar un problema, o més d'un camí per arribar a un resultat determinat. Avui a 1r d'ESO hem fet de detectius una estona amb unes multiplicacions misterioses... Funcionen de veritat? Com? Per què? Som capaços de repetir l'algorisme amb altres números?
No hi ha hagut cap joc de mans! Hem descobert que tots els algorismes són vàlids, però calia desxifrar-los per esbrinar com funcionaven, i això no era tan senzill...
Ha cridat especialment l'atenció la multiplicació en piràmide -que es feia servir a l'edat mitjana-, i la multiplicació egípcia, per la qual només cal saber multiplicar per 2 i sumar. I per què aprendre les taules de multiplicar, llavors? Tampoc no quedava gaire clar com s'obtenien els resultats en la multiplicació maia (a baix, a la dreta), però la majoria ho han descobert en comparar-ho amb la multiplicació en gelosia (hindú), al seu costat.
Si voleu saber més d'aquestes altres maneres de multiplicar. podeu consultar els enllaços de la fitxa.
Alerta! No sempre un algorisme "alternatiu" funciona, millor contrastar-lo, no sigui cas que us passi com el del vídeo amb la divisió 28/7 = 13
Fitxa:
Curs - 1r d'ESO
Temporització - 1 sessió
Idea original i enllaços - La idea ha sorgit d'una activitat del llibre Aprender a enseñar matemáticas en la ESO, on es proposen algorismes alternatius a la multiplicació estàndar, i es fa referència als articles del blog Calaix +ie sobre tres algorismes històrics i un altre sobre multiplicar amb dobles i meitats. També hi ha l'article de Joseángel Murcia (Tocamates), d'on hem tret el títol de l'activitat, Y tú, ¿de cuántas maneras sabes multiplicar?, on a més dels algorismes històrics presentats, s'introdueixen també els algorismes ABN com a eina per entendre el valor numèric de la multiplicació a partir d'aproximacions.