Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

Blogs Escola Sant Gregori

 • Inici
  Inici Aquí pots trobar totes les entrades de blog de tota la pàgina web.
 • Categories
  Categories Mosrta un llistat de les categories d'aquest blog.
 • Etiquetes
  Etiquetes Mostra un llistat d'etiquetes que s'han emprat al blog.
 • Blogaires
  Blogaires Cerca al teu blogaire favorit de la pàgina.
 • Blogs d'equip
  Blogs d'equip Troba els teus blogs d'equip favorits aquí:
 • Dades d'accés
  Dades d'accés Formulari d'inici de sessió

Cas Abengoa

Publicat per a a ESGECONOMIA
 • Mida de la font: Més gran Menor
 • Visites: 21593
 • 3 Comentaris
 • Imprimeix

 

A finals de l'any 2015, l'empresa andalusa Abengoa, SA va patir seriosos problemes de finançament. Des del punt de vista de l'assignatura podem destacar dos enfocaments: 

1 -   Al ser una empresa que cotitza a l’Ibex-35, Abengoa té l’obligació de tenir els comptes auditats. Podem aprofitar per veure quin paper juga l’auditoria dintre de l’empresa.

Article a 'Expansión'

Article a 'El País'

Article a 'El Economista'

 

    2- Si analitzem els seus estats financers, amb les eines (fons de maniobra i ràtios) del tema actual de segon de batxillerat, veiem com es podien preveure aquests problemes de falta de LIQUIDITAT.   

      Enllaç als balanços de l'empresa 31/12/2013 - 31/12/2014

      Article a 'El País'

      Article a 'Expansión'

  

Comentaris

 • Super User
  Super User Dimecres, 02 Març 2016

  Per complementar el comentari del meu company Gerard em centraré en una notícia que ha sortit avi a elEconomista. En la notícia es tracta el tema de la pèrdua de valor de l'empresa des de que es va sol·licitar el preconcurs de creditors.

  Abengoa, donada la situació en la que es troba va entrar en preconcurs de creditors de forma voluntària, amb aquesta petició l'empresa es troba en una situació pitjor i mes greu ja que esta perdent valor cada dia. A dia d'avui Abengoa ha perdut un 80% del se valor. L'empresa va entrar en preconcurs per intentar eliminar deutes financers i intentar renegociar-ne i així evitar entrar en concurs de creditors.

  Tot i haver empitjorat la situació de l'empresa, el pla d'intentar rescatar Abengoa i evitar entrar en concurs de creditors segueix vigent. Aquest pla ha decidit renovar la cúpula directiva i sorprenentment, al destituir al seu president José Domínguez Abascal, el valor de la societat ha pujat un 14%,. Es deia que amb Abascal es cremaven 10 milions d’euros al dia i amb el pla de reestructuració i la nova presidència d’Antonio Fornieles per tal de recuperar la situació ha donat confiança ha possibles inversors que podrien treure a Abengoa de la situació de fallida.

  Tot i que el comentari i la notícia son puntuals, cal esperar als fets que succeiran els pròxims dies i veure si aquest pla per sortir de la situació de fallida es efectiu.

  Fonts:

  http://www.abengoa.es/export/sites/abengoa_corp/resources/pdf/gobierno_corporativo/hr_y_otras_comunicaciones_cnmv/hechos_relevantes/2016/29022016_hr_2350_es.pdf (document en el que es mostren les pèrdues al tancament de l’exercici de 2015)

  http://www.eleconomista.es/mercados-cotizaciones/noticias/7390923/03/16/Abengoa-quema-10-millones-de-euros-al-dia-desde-que-solicito-el-preconcurso.html (notícia principal)


  http://www.eleconomista.es/mercados-cotizaciones/noticias/7390666/03/16/Economia-Bolsa-Abengoa-rebota-mas-de-un-12-tras-la-destitucion-de-su-presidente-para-facilitar-acuerdo-con-la-banca.html (informació sobre la pujada del 14% dels darrers dies?

  http://www.elconfidencial.com/empresas/2016-02-23/abengoa-hace-limpieza-y-reconoce-perdidas-historicas-de-cientos-de-millones_1156731/ ( notícia extra que aporta informació sobre els fets)

 • Victor Cervera
  Victor Cervera Dijous, 28 Gener 2016

  Bona recerca! Has deixat la porta oberta a seguir de prop l'evolució d'aquest pla de viabilitat.

 • Super User
  Super User Dilluns, 25 Gener 2016

  Introducció

  Abengoa es una empresa internacional sevillana especialitzada en el sector de l'energia i el medi ambient que desarrolla activitats d'ingenieria i construcció destinades a la producció d'energies renovables i biocombustibles, a la dessalinització i al reciclatge. Formava part del IBEX 35, el principal índex de la Borsa Espanyola, però en aquests moments es troba en l'estat financer de fallida, per tant ja no forma part de l'IBEX 35.

  Comentari

  Deloitte, l'empresa encarregada de realitzar les auditories externes d'Abengoa, ja dubtava que l'empresa seguís amb la seva activitat quan va presentar els comptes d'aquesta empresa i va observar que les pèrdues eren de 194 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any 2015. En l'auditoria que van realitzar, van presentar un informe en el qual s'advertia dels resultats negatius de les operacions, de la cotització negativa en el trimestre i en els problemes en accedir a mercats.

  Amb aquests resultats, la situació financera de l'empresa no era bona. En el seu balanç de situació de 2014 observem que tenia un Actiu de més de 24 milions d'euros, un milió més que l'any anterior, i un Passiu de més de 19 milions. Calculant el seu Fons de Maniobra, observem que és negatiu, en concret el resultat és de -140639€. Això vol dir que l'empresa no podrà afrontar els seus deutes més inmediats, és a dir, observem que té una falta de liquiditat.
  Al realitzar els seus ràtios, observem que el ràtio de tresoreria està dins del grau òptim, exactament és un 0,97, per tant amb aquest ràtio es podria dir que l'empresa pot fer front als seus deutes a curt termini, sempre que els clients paguin els seus deutes amb l'empresa. Respecte el ràtio de disponibilitat, observem que és de 0,13, un resultat per sota de l'òptim, per tant podem deduïr que necessita diners líquids. Si fem el ràtio de Solvència, el resultat obtingut és de 1,12, també per sota de l'òptim, per tant hi ha un excés de Passiu. I finalment amb el ràtio d'endeutament observem que és de 0,9, per sobre del resultat esperat, això vol dir que l'empresa té un excés de Passiu. També s'observa que hi ha molt poc Patrimoni Net, la principal font de finançament de l'empresa.

  Amb aquests resultats, observem que aquesta empresa l'any 2014 estava en una situació finançera molt propera a la fallida, ja que el Passiu és superior a l'Actiu, però el Patrimoni Net és positiu, per tant en aquells instants l'empresa estava en una situació anomenada Desequilibri finançer a llarg termini.

  Respecte el seu Anàlisi Patrimonial, observem que hi han millores en alguns aspectes, per exemple quasi dobla el valor dels seus Actius intangibles, però també hi han empitjoraments, com son l'augment de Passius Corrents com el compte de Proveïdors.

  Abengoa va guanyar 100 milions d'euros l'any 2014, però l'any 2015 sobre el novembre ja estava en nombres vermells degut a la caiguda de la seva filial Abengoa Yield, que cotitzava en els Estats Units.
  Els ingressos de la companyia van disminuir un 3,8% respecte el 2014, i els beneficis no només no van existir, sinó que les pèrdues van augmentar fins 194 milions, com ja he dit anteriorment.
  El seu deute és de més de sis mil milions d'euros. Per poder afrontar el deute, l'empresa ha suprimit el Dividen, és a dir, els accionistes ja no cobraran si es reparteixen els beneficis, bàsicament perquè no n'hi han. També ha posat a la venta alguns dels seus actius.
  També es va anunciar una ampliació de capital per part de l'empresa de 650 milions, i la venta d'accions per un valor de 350 milions a Gestamp. Aquestes mesures son suficients per mantentir la seva viabilitat segons Deloitte.

  En l'actualitat, les accions d'Abengoa es disparen pel seu pla de viabilitat, les de tipus A més d'un 50%, i les de tipus B quasi un 35%, ja que alguns inversors creuen que es pot evitar que l'empresa sevillana vagi a un concurs de creditors, el qual és un procediment legal originat quan una persona física o júridica esdevé en una situació d'insolvència i no pot afrontar els seus deutes.
  Tenen un pla de reflotament, el qual es basa en una durada de cinc anys; on els principals accionistes decidiran que fer amb l'equip gestor; reduïr el deute de 8.900 milions a 3.000 milions, i renegociar els deutes amb els creditors arribant a un acord amb aquests; necessitarà 300 milions de liquidesa, per tant realitzarà desinversions d'Actius, i la resta vindrien d'un crèdit dels bonistes; realitzarà altres desinversions d'Actius per un valor de 1500 milions i es vendran els Actius menys rentables i els més difícils de desarrollar; la presència a Brasil disminuirà, però augmentarà a països de Sudamèrica; es reduirà el seu resultat i les seves ventes, reduïnt fins a un 60% la xifra de ventes; no buscarà cap soci industrial; respecte als proveïdors, Abengoa ha creat un comité intern per començar a negociar acords amb els principals proveïdors; també ja està reduïnt la plantilla i el salari dels treballadors; i finalment, els accionistes es veuran reduïts, entre un 5% i un 10% una vegada recapitalitzada la societat.

  Fonts

  http://www.expansion.com/empresas/energia/2016/01/24/56a4b0e6ca47411b718b45d2.html

  http://www.expansion.com/empresas/energia/2016/01/24/56a4c03ae2704e3e7a8b459f.html

  http://www.abengoa.es/export/sites/abengoa_corp/resources/pdf/gobierno_corporativo/informes_anuales/2014/Tomo3/2014_Tomo3_IA_2.pdf

  http://www.expansion.com/empresas/energia/2015/11/13/5645a20222601d78238b4653.html

  http://economia.elpais.com/economia/2015/11/13/actualidad/1447404788_434174.html

 • Per poder enviar comentaris primer has d'iniciar sessió

Deixa el teu comentari

Convidat
Convidat Diumenge, 16 Juny 2024

Entrades Relacionades

No post has been created yet.