Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

Blogs Escola Sant Gregori

 • Inici
  Inici Aquí pots trobar totes les entrades de blog de tota la pàgina web.
 • Categories
  Categories Mosrta un llistat de les categories d'aquest blog.
 • Etiquetes
  Etiquetes Mostra un llistat d'etiquetes que s'han emprat al blog.
 • Blogaires
  Blogaires Cerca al teu blogaire favorit de la pàgina.
 • Blogs d'equip
  Blogs d'equip Troba els teus blogs d'equip favorits aquí:
 • Dades d'accés
  Dades d'accés Formulari d'inici de sessió

NOTÍCIA VOLKSWAGEN

Publicat per a a ESGECONOMIA
 • Mida de la font: Més gran Menor
 • Visites: 62440
 • 0 Comentaris
 • Imprimeix

Comencem el blog amb un dels fraus empresarials més escandalosos dels últims anys, el que s'ha donat a conèixer com el dieselgate: La companyia alemanya Volkswagen ha fet ús d'un software informàtic per manipular els resultats dels tests d'emissions, amb el qual aconseguia mostrar una contaminació atmosfèrica inferior a la real en els seus motors dièsel.


ENLLAÇOS:

Article a 'El Periódico'

Article a 'Diari Ara'

Article a 'La Vanguardia'


Més enllà de la polèmica i l'engany als consumidors, autoritats i societat en general, perfectament conegut per part de la direcció de l'empresa, cal destacar els motius pels quals s'origina aquest frau: la responsabilitat social i l'entorn.

És tant important l'entorn que, en la introducció de l'assignatura, quan definim què és una empresa, ja apareix aquest terme. De definicions d'empresa en podríem trobar moltes, però utilitzant la del llibre de text, entenem per empresa el conjunt d'elements organitzats i coordinats, orientats cap a l'obtenció d'una sèrie d'objectius sota unes condicions de risc.

És clar que, quan parlem que actua sota unes condicions de risc, estem fent referència a com l'entorn afecta l'empresa. Com hem vist, les variables que influeixen a les empreses poden ser comunes per a totes les empreses, el que anomenem l'entorn general com, per exemple, una pujada del tipus impositiu de l'impost de societats o només afecten un sector en concret com, per exemple, una pujada del preu de l'alumini que només afectarà aquelles empreses que treballin amb aquest material.

Sabem que la relació empresa-entorn és de doble sentit i les empreses, si l’entorn afecta les empreses, també podem dir que les empreses afecten el seu entorn.

Les accions de les empreses que repercuteixen, no només als seus clients sinó a una part de la societat, s'anomenen externalitats o costos socials. Una altra vegada, aquestes accions poden afectar de manera positiva la societat (cost social positiu) o de manera negativa (cost social negatiu).

I cada vegada més, la societat no només demana que les empreses compleixin amb les seves responsabilitats sinó que demana que ajudin a millorar la societat (responsabilitat canvi social).

I és aquí l'origen del frau. L'empresa, a més de ser responsable de la contaminació que genera en el seu procés productiu, també està obligada que els seus productes compleixin la normativa de la contaminació que generen, per minimitzar les externalitats. En conseqüència, per reduir els efectes negatius de l'ús particular dels cotxes, els estats han creat una sèrie de normes i restriccions que afecten els productors d'automòbils, per exemple, la normativa actual EURO 6 que limita les emissions de gasos contaminants dels vehicles.

Quines motivacions, avantatges i inconvenients pot haver tingut l’empresa Volkswagen per actuar d’aquesta manera?

Comentaris

Deixa el teu comentari

Convidat
Convidat Divendres, 19 Juliol 2024

Entrades Relacionades

No post has been created yet.