Autors: Stella Sorensen, Dani Vilardell (4tB)
El passat dilluns 14 de Novembre vam visitar el museu de les matemàtiques a Cornellà, on ens van ensenyar a construir les cúpules de Leonardo da Vinci i vam aprendre resultats matemàtics a través de jocs.
Va ser una sortida escolar molt divertida i en què, si s’aprofitava bé la estona que tenies al museu, podies aprendre molts fenòmens curiosos que hi ha dins del món de les matemàtiques. També podies experimentar amb la demostració amb materials físics del museu de resultats quotidians com ara el teorema de Pitàgores.
La sortida es va dividir en dues parts: el taller de cúpules de Leonardo da Vinci i la visita al museu, que tenia tres sales. En la primera part, un guia ens va ensenyar com da Vinci -pintor, inventor, escultor i matemàtic del segle XIV- va crear uns patrons amb els quals, amb petites fustes es podien construir cúpules.
Això ho vam poder comprovar nosaltres i vam poder construir cúpules amb diferents patrons. Va ser una manera divertida i participativa de descobrir algunes maneres d’aixecar una cúpula a partir de la diferència en les mesures de les unions dels pals.
Quan vam acabar de fer les cúpules, vam entrar dins les instal.lacions.
La primera sala on vam estar va ser la de construccions, on havíem d’intentar comprovar els diferents resultats nosaltres mateixos, jugant amb el material i les peces donades a cada mòdul.
Un cop investigades tots els mòduls de la primera sala vam passar a la segona, l’habitació de les il·lusions òptiques. Aquesta estava plena de petits miralls i, lligats a ells, unes petites peces amb les que havies de jugar per crear les figures indicades.
A més dels miralls, també hi havia unes impressions penjades que, al mirar-les, donaven molta sensació de profunditat o de moviment.
Finalment vam passar a la tercera sala, on els jocs relacionats amb les matemàtiques eren els protagonistes. Podíem trobar per exemple el cub de Hilbert, o jocs diversos relacionats amb multiplicacions, sumes, divisions i percentatges.
Aquí va finalitzar el nostre matí matemàtic, però esperem que aquesta sortida es converteixi en una tradició a la nostra escola i d’ella puguin disfrutar els alumnes del nostre curs any rere any.