A 1r d'ESO estem començant a treballar amb fraccions. Avui hem treballat en parelles. Cada parella rebia quatre targetes amb els números: 2, 3, 4 i 5 i havia d'intentar resoldre la següent pregunta:
Com podem posar les targetes per tal que ▪/▪ + ▪/▪ compleixi:
- Que el resultat sigui 10.
- Que el resultat sigui el més gran (i el més petit) possible.
- Que el resultat no sigui una fracció impròpia.
- El més proper possible a 3.
No ens interessava tant la resposta com la manera d'arribar-hi. Després de fer unes quantes proves, hem posat en comú el que havíem observat, i la discussió entre tota la classe ha estat molt enriquidora.
- L'única manera d'aconseguir denominador 10 és posant 2 i 5.
- Doncs ha de ser 3/2 + 4/5 o bé 4/2 + 3/5.
- La segona no va bé, perquè quan sumes, després pots simplificar.
- Ah, es pot simplificar? Llavors potser també podríem amb denominadors 4 i 5...
Les altres preguntes han resultat molt interessants també pel fet que calia pensar una estratègia: com obtenir un número gran, o un número petit? Ràpidament han trobat com variava una fracció quan augmentaves numerador i denominador, per separat. També hem tingut una discussió interessant sobre com trobar la fracció més propera possible a 3. És única? Com podem saber que no ens hi apropem més? Com podem descartar possibilitats ràpidament per no haver de fer totes les sumes possibles?
Fitxa:
Curs - 1r d'ESO
Temporització - 1 sessió
Idea original i enllaços - Aquesta activitat està proposada per David Barba i Cecília Calvo com a bona activitat per fer la transició entre la Primària i la ESO, i va ser publicada en el núm. 41 de la revista Biaix (http://revistes.iec.cat/index.php/noubiaix/article/viewFile/142055/141016). A classe ens ha agradat molt dur-la a terme!