Agenda | Activitats | Biblioteca | Login

Blogs Escola Sant Gregori

  • Inici
    Inici Aquí pots trobar totes les entrades de blog de tota la pàgina web.
  • Categories
    Categories Mosrta un llistat de les categories d'aquest blog.
  • Etiquetes
    Etiquetes Mostra un llistat d'etiquetes que s'han emprat al blog.
  • Blogaires
    Blogaires Cerca al teu blogaire favorit de la pàgina.
  • Blogs d'equip
    Blogs d'equip Troba els teus blogs d'equip favorits aquí:
  • Dades d'accés
    Dades d'accés Formulari d'inici de sessió
Entrades recents al blog

Publicat per a a ESGPENSAMENT

Hola a tothom altre cop!

Amb una mica de retard, per fi obro una altra vegada una nova página en aquest blog, per tal que comenteu el tema que estem tractant. Com sabeu, es tracta del significat de la paraula Dret. De fet, en té més d'un, de significat, i us animo a que els comenteu i, en la mesura del posible, establiu la relació que hi ha entre ells (si n'hi ha alguna). Deixo aquí també el text que hem estat treballant, per si en voleu parlar.

 

...

Publicat per a a ESGPENSAMENT

Hola de nou!

...

Publicat per a a ESGPENSAMENT

Hola a tothom!!

Aquest és el primer post de l'any, dedicat al concepte de Política. Recordeu que en un parell de setmanes heu de redactar una dissertació sobre aquest concepte, i que hi ha d'aparèixer el contingut treballat a classe, ben  explicat i relacionat. 

La utilitat del blog rau en que hi podeu fer comentaris que siguin petites aportacions vistes a classe o originals vostres. Definicions, exemples, arguments, etc. Cada comentari UNA PETITA aportació, si us plau.

...

Publicat per a a LABORATORI DE MATEMÀTIQUES

A 2n d'ESO hem estat analitzant un tangram aparentment molt simple proposat inicialment per Don Steward en el seu blog, Median, i del qual se n'havia fet ressò el grup Puntmat per les seves possibilitats didàctiques.

La construcció del tangram és molt directa: dividim un quadrat per la meitat, i dividim cada rectangle per la diagonal. Amb això obtenim quatre triangles rectangles. Això és tot!

b2ap3_thumbnail_mtpXperia-XA1Emmagatzematge-intern-compartitDCIM100ANDRODSC_0138.JPG

...

Publicat per a a LABORATORI DE MATEMÀTIQUES

El dia 21 de març és l'equinocci; com passa només dos cops a l'any, els raigs solars incideixen perpendicularment a l'Equador, i com a conseqüència el dia i la nit duren exactament el mateix, 12 hores. A l'hemisferi nord, aquesta data marca l'inici de la primavera -a partir d'ara, els dies seran cada cop més llargs, fins que arribem al solstici i ho celebrem amb la Revetlla de Sant Joan-. A l'escola hem celebrat l'equinocci repetint l'experiment que va fer Eratòstenes ara fa uns 2300 anys, amb què va poder mesurar el radi de la Terra observant l'ombra d'un pal.

 

Eratòstenes va observar que el dia del solstici es veia el fons d'un pou molt profund a Siena -és a dir, que el Sol hi incidia perpendicularment-, però al mateix temps a Alexandria, situada més al nord, els objectes tenien ombra. Com pot ser? L'única manera que això pugui passar és si la Terra no és plana, sinó corba! És més, si a Siena no hi havia ombra, aleshores el triangle format entre un objecte a Alexandria i la seva ombra havia de ser semblant al triangle format pel centre de la Terra i les ciutats de Siena i Alexandria. Però llavors, si coneixem la distància entre les dues ciutats, això ens permet trobar el radi de la Terra per proporcionalitat. Hem començat veient un vídeo del Quèquicom per entendre bé l'experiment i el repte a què ens enfrontàvem.

...

Publicat per a a LABORATORI DE MATEMÀTIQUES

Aquest any hem decidit celebrar el dia de Pi (el 14 de març, 3/14) en anglès, fent-ho coincidir amb la celebració del Culture Day de l'escola, un dia en què des de totes les assignatures intentem plantejar activitats relacionades amb l'anglès o la cultura anglesa.

A 3r d'ESO, hem començat amb la versió dels Simpsons del poema d'Edgar Allan Poe "The Raven".

b2ap3_thumbnail_Bart-the-Raven.png

...

Publicat per a a LABORATORI DE MATEMÀTIQUES

Juguem a un joc de daus. Un jugador A serà "Parell" i l'altre jugador B serà "Senar", i comencen amb 9 punts cadascú. Tirem un dau, i si surt parell, A treu a B tants punts com hagin sortit al dau; per contra, si surt senar, és B qui treu a A tants punts com hagin sortit al dau. Perd qui es quedi primer sense punts. És un joc equitatiu?

 

Comprovem-ho!

...

Publicat per a a LABORATORI DE MATEMÀTIQUES

A Cornellà es troba el Museu de les Matemàtiques de Catalunya (MMACA), que des dels seus inicis pretén fer tocar i experimentar les Matemàtiques. Aquest curs hem tornat a dedicar-hi un matí, i la sortida ha estat un èxit.

 

La guia del museu ens ha exposat d'entrada un problema: "Si dues circumferències es troben dins d'una altra de més gran, és més gran el perímetre de les de dins o de la de fora?", fet que ha donat lloc a una discussió sobre si això passava sempre, com afectava l'àrea de les dues, ...

...
Tagged in: 3r ESO MMACA Sortides

Publicat per a a LABORATORI DE MATEMÀTIQUES

El cap de setmana passat va tenir lloc a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans la XV Jornada sobre la Història de la Ciència i l'Ensenyament, organitzat per la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica. A la jornada s'hi tractaven temes de divulgació històrica, l'aplicació de la història de la ciència a l'aula, i la ciència des d'una perspectiva de gènere.

 

b2ap3_thumbnail_chatelet-251x300.png

...

Publicat per a a LABORATORI DE MATEMÀTIQUES

Al Laboratori de Matemàtiques de 2n d'ESO hem experimentat amb policubs per intentar esbrinar com continuar la sèrie de construccions per fer figures més grans: quants cubs s'han necessitat per fer-les? quants cubs es necessiten en cada pas?

 

b2ap3_thumbnail_IMG_20171102_125157.jpg

...

Publicat per a a LABORATORI DE MATEMÀTIQUES

Els alumnes de 1r d'ESO han aconseguit fer quatre maquetes del Partenó!

 b2ap3_thumbnail_IMG_4233.JPG

 

...

Publicat per a a LABORATORI DE MATEMÀTIQUES

Volem felicitar efusivament a dos alumnes de l'escola, que han obtingut un diploma pel seu rendiment extraordinari a les proves Cangur. El seu resultat està dins de l'1% millor de tot Catalunya, i és per això que han rebut un reconeixement especial i un premi per part de la Comissió Cangur.

 

Els premiats són l'Alexandre Rosales, de 1r d'ESO, i el Miquel Salicrú, de 1r de Batxillerat. Moltes felicitats a tots dos!

...
Tagged in: Concursos

Publicat per a a LABORATORI DE MATEMÀTIQUES

Avui a 1r d'ESO hem estat reflexionant sobre què és una àrea i com podem mesurar-la. Què fa diferents les àrees respecte les longituds? Si un metre són 10 decímetres, per què un metre quadrat resulta que són 100 decímetres quadrats?

Per experimentar-ho, ens hem proposat fer una estimació de la superfície que ocupa Barcelona. Hem pres un mapa de Barcelona de Google Maps i... oh, no! A l'hora d'imprimir-lo hem vist que s'havia tallat l'escala gràfica.

 

...

Publicat per a a LABORATORI DE MATEMÀTIQUES

Avui a 2n d'ESO hem construït dos objectes tridimensionals que estaven relacionats entre si. Per parelles, ens hem proposat fer:

- Un prisma de base quadrada amb una altura qualsevol.

- Una piràmide amb la mateixa base quadrada i la mateixa altura que el prisma.

...

Publicat per a a LABORATORI DE MATEMÀTIQUES

A 2n d'ESO, hem estat investigant amb l'àrea de quadrats, i hem acabat descobrint una propietat molt interessant...

Hem utilitzat els geoplans que van construir els alumnes de l'any passat a Tecnologia per intentar respondre un problema senzill: "És possible construir quadrats d'àrees 1, 2, 3, ... fins a 10 cm^2?"

 

...

Publicat per a a LABORATORI DE MATEMÀTIQUES

A 1r d'ESO estem estudiant les relacions de proporcionalitat directa, i se'ns ha acudit que podia ser interessant intentar representar el nostre Sistema Solar a escala. Per fer-ho, hem escollit una bola de drac de peluix perquè fos el nostre Sol particular, i a partir d'aquí hem començat a fer mesures...

Buscant informació sobre els planetes del Sistema Solar, hem trobat una taula on hi constava el radi dels planetes i la seva distància al Sol:

 

...

Publicat per a a LABORATORI DE MATEMÀTIQUES

Dijous passat es van celebrar les Proves Cangur 2017, una prova matemàtica que se celebra a tot el món el mateix dia. Es tracta d'una prova de tipus test d'habilitat matemàtica, però no tant de coneixements curriculars, sinó més aviat per posar en pràctica una manera de pensar matemàtica. Les preguntes fan referència a enigmes, deduccions lògiques, visió espacial, ... El diari Ara va fer un recull d'enunciats Cangur amb motiu del Congrés Català d'Educació Matemàtica 2016 i llença el desafiament de resoldre'ls en aquest enllaç: Saps la resposta d'aquests problemes matemàtics?

En tot cas, ens agraden molt les proves Cangur, tant als alumnes com els professors, pel fet que suposa alhora un repte i un entreteniment creatiu. És per això que un any més hem participat com a escola en aquestes proves, en tots els nivells que s'admeten.

 

...
Tagged in: 1r ESO Concursos

Publicat per a a LABORATORI DE MATEMÀTIQUES

Ja hem vist moltes vegades a classe que a Matemàtiques hi acostuma a haver més d'una manera de pensar un problema, o més d'un camí per arribar a un resultat determinat. Avui a 1r d'ESO hem fet de detectius una estona amb unes multiplicacions misterioses... Funcionen de veritat? Com? Per què? Som capaços de repetir l'algorisme amb altres números?

 

IMG_20170227_095242.jpg

...

Publicat per a a LABORATORI DE MATEMÀTIQUES

Aquest any, per primera vegada, els alumnes de 6è de Primària i 1r d'ESO de l'Escola Sant Gregori han participat en el concurs Fem Matemàtiques. Es tracta d'un concurs de Matemàtiques on els alumnes treballen en grup per intentar resoldre tres problemes -molt!- complicats. És bàsic per poder resoldre'ls buscar estratègies originals, provar i equivocar-se, comunicar-se entre els membres del grup les idees de cadascú, i ser capaços de redactar un informe on s'expliqui tot el que s'ha descobert.

 

Ens ha calgut concentrar-nos de valent...

...

Publicat per a a LABORATORI DE MATEMÀTIQUES

Autores:

Clàudia Samper

Gal·la Torres

...